Gå til indhold

Sådan vurderer vi ejendomme

De nye ejendomsvurderinger er baseret på oplysninger om landets ejendomme og deres omgivelser.

Det nye vurderingssystem er datadrevet og bygger på en lang række oplysninger om landets 2,3 mio. ejendomme. Vurderingerne tager blandt andet højde for areal, opførelsesår og byggematerialer, men også for forhold om selve grunden og afstande til fx motorvej, offentlig transport, kyst og natur. 

Først og fremmest tager vurderingerne udgangspunkt i tinglyste ejendomshandler i området. Således beregnes områdets kvadratmeterpris på baggrund af fremskrevne salgspriser fra 15 referenceejendomme, der er solgt inden for de seneste seks år.

De oplysninger, vi baserer ejendomsvurderingerne på, henter vi fra relevante myndigheder og registre, herunder Tinglysningen, Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur, Plandata.dk og Bygnings- og Boligregisteret.  

 

Forsigtighedsprincip

Fastsættelse af ejendomsværdi vil dog altid være forbundet med naturlig usikkerhed. Derfor er der vedtaget et forsigtighedsprincip, der betyder, at boligejere betaler skat af et beløb, der ligger 20 procent under vurderingen.

Læs mere om forsigtighedsprincippet (vurderingsportalen.dk)


Indsigelse

I det nye vurderingssystem har boligejere også mulighed for at tjekke oplysningerne om deres bolig, inden ejendommen vurderes. I første omgang modtager boligejerne derfor en deklaration, der viser de data, Vurderingsstyrelsen vil lægge til grund for ejendomsvurderingen.

Hvis en boligejer har ændringer til oplysningerne om en ejendom, er der mulighed for at gøre indsigelse.

Læs mere om indsigelse (vurderingsportalen.dk)