Gå til indhold

Sådan vurderer vi ejendomme

De offentlige ejendomsvurderinger er baseret på oplysninger om landets ejendomme og deres omgivelser.

Det nye vurderingssystem er datadrevet og bygger på en lang række oplysninger om landets 2,3 mio. ejendomme. Vurderingerne tager bl.a. højde for areal, opførelsesår og byggematerialer, men også for forhold om selve grunden og afstande til fx motorvej, offentlig transport, kyst og natur. 

Først og fremmest tager vurderingerne udgangspunkt i tinglyste ejendomshandler i området. Således beregnes områdets kvadratmeterpris på baggrund af fremskrevne salgspriser fra referenceejendomme, der er solgt inden for de seneste 6 år. Vi bruger 15 referenceejendomme, når vi vurderer huse, og 10, når vi vurderer ejerlejligheder.

De oplysninger, vi baserer ejendomsvurderingerne på, henter vi fra relevante myndigheder og registre, herunder Tinglysningen, Klimadatastyrelsen, Plandata.dk og Bygnings- og Boligregisteret.  

 

Forsigtighedsprincip

Der er altid en naturlig usikkerhed, når en ejendom bliver vurderet. Derfor er der vedtaget et forsigtighedsprincip, der betyder, at boligejere betaler skat af et beløb, der ligger 20 % under vurderingen.

Læs mere om forsigtighedsprincippet (vurderingsportalen.dk)


Indsigelse

I det nye vurderingssystem har boligejere mulighed for at tjekke oplysningerne om deres bolig, inden den bliver vurderet. I første omgang får boligejerne derfor en deklaration, der viser de data, der er lagt til grund for ejendomsvurderingen.

Hvis en boligejer har ændringer til oplysningerne om en ejendom, er der mulighed for at sende en indsigelse.

Læs mere om indsigelse (vurderingsportalen.dk)