Historik på ejendomsområdet
De offentlige ejendomsvurderinger blev i 2013 suspenderet som konsekvens af, at vurderingerne ikke var tilstrækkeligt gennemskuelige og retvisende. Derfor skete ejendomsbeskatningen i perioden fra 2013 til 2020 på baggrund af videreførte vurderinger.
Data og automatik
Det nye datadrevne og automatiserede ejendomsvurderingssystem bygger på flere og bedre data og er med til at sikre højere kvalitet og gennemskuelighed i de offentlige vurderinger. Dermed bidrager systemet også til at fremtidssikre ejendomsbeskatningen.
Efter 10 år med videreførte ejendomsvurderinger er Vurderingsstyrelsen nu i gang med at udsende de første nye ejendomsvurderinger for 2020 til landets boligejere. Lige nu vurderer vi ejerboliger, og herefter begynder vi at vurdere erhvervs-, landbrugs- og skovejendomme.
Få overblik over forløbet
Her giver vi et overblik over forløbet fra 2013 til i dag, og over hvad vi forventer, der vil ske på boligområdet fremover.
Ejendomsvurderingerne bliver suspenderet
Den daværende regering beslutter, at der ikke skal vurderes efter det eksisterende vurderingssystem længere, fordi vurderingerne ikke er tilstrækkeligt retvisende. Den seneste ordinære vurdering af ejerboliger er fra 2011.
Ekspertudvalg bliver nedsat
Der bliver nedsat et uafhængigt udvalg af eksterne eksperter, der skal komme med anbefalinger til et nyt ejendomsvurderingssystem. Formanden for udvalget er Peter Engberg Jensen, tidligere koncernchef i Nykredit.
Eksperternes vigtigste anbefalinger:
- Vurderingen bør baseres på faktiske handelspriser for lignende boliger i nærheden.
- Vurderingen bør bygge på objektive data og bl.a. inddrage GPS-data for at tage højde for fx afstand til vej, udsigt til vand og jernbane i baghaven.
- Vurderingen skal være gennemskuelig, og boligejer skal kunne se beregningsgrundlaget.
Boligejer bør inddrages tidligt i vurderingsprocessen og have mulighed for digitalt at rette forkerte data.
ICE bliver oprettet
Regeringen opretter Implementeringscenter for Ejendomsvurderinger (ICE) som en særskilt projektorganisation i Skatteministeriet. ICE skal bl.a. udvikle nye statistiske beregningsmodeller, et nyt ejendomsvurderingssystem og forslag til en ny ejendomsvurderingslov.
ICE samarbejder med ejendomsmæglerbranchen, realkreditinstitutter, banker og universiteter for at udvikle det nye system.
Politisk forlig om nye ejendomsvurderinger
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgår et politisk forlig om nye ejendomsvurderinger.
Politisk forlig om et nyt boligbeskatningssystem
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget indgår et forlig om et nyt bolig- og ejendomsbeskatningssystem (”Tryghed om boligbeskatningen”).
Den nye ejendomsvurderingslov bliver vedtaget
Ifølge den nye lov har de offentlige ejendomsvurderinger som mål at matche den kontantværdi, en ejendom forventeligt kan opnå i fri handel. Der vedtages nye klageregler, der afspejler den naturlige usikkerhed, der altid vil være ved en vurdering.
Forsigtighedsprincippet vedtages
Det vedtages at trække 20 % fra ejendomsvurderingen for 2020, før skatten beregnes. Det er et forsigtighedsprincip, der tager højde for den naturlige usikkerhed, der kan være, når man vurderer en ejendom.
Indefrysning af stigninger i grundskylden
Fra 2018 har boligejerne kunnet opleve, at eventuelle stigninger i grundskyld bliver indefrosset automatisk – den såkaldte midlertidige indefrysningsordning. Når en ejer sælger sin bolig, skal hele det indefrosne beløb betales til kommunen.
Den midlertidige indefrysningsordning for grundskyld bliver fra 2021 ændret til en frivillig ordning, så boligejere fra 2. halvår 2021 kan vælge indefrysning til eller fra. Indtil 2024 kommer der ikke renter oven i det indefrosne beløb.
1. juli 2018 - Vurderingsstyrelsen bliver etableret som selvstændig styrelse
Vurderingsstyrelsen er ansvarlig for at udarbejde ejendomsvurderinger af alle landets ca. 1,7 mio. ejerboliger og ca. 0,5 mio. andre ejendomme, herunder ca. 400.000 erhvervsejendomme og ca. 100.000 landbrugs- og skovejendomme. Vurderingsstyrelsen er en del af Skatteforvaltningen.
Dialog med boligejerne
I 2019 får op mod 80.000 boligejere mulighed for at se en testvurdering af deres ejerbolig.
Fremrykket klageadgang
Adgangen til at klage over de vurderinger, som er blevet videreført i årene 2013-2020, er blevet fremrykket for ejere af følgende ejendomme:
- Erhvervsejendomme
- Landbrugs- og skovejendomme
- Ubebyggede ejendomme
- Boligejendomme med særligt store grunde eller registreret erhvervsareal.
Ejerne af disse typer af ejendomme får i løbet af 2021 brev om deres klagemulighed. Det betyder, at ejerne ikke skal vente på, at de nye vurderinger bliver sendt, før de kan klage over de videreførte vurderinger.
Nye regler for vurdering af erhvervsejendomme
Det vedtages, at erhvervsejendommes grundværdier skal knytte sig til vurderingerne af ejerboligers grundværdier. Samtidig bliver det besluttet, at ingen erhvervsejendomme fremover skal have fastsat en samlet ejendomsværdi. I stedet skal der kun fastsættes en ejendomsværdi af eventuelle boliger på erhvervsejendommen. På den måde er grundlaget for boligbeskatning sikret.
Det betyder også, at eventuel dækningsafgift fremover skal opkræves af grundværdien. Tidligere blev den beregnet af forskelsværdien mellem ejendomsværdien og grundværdien.
Harmonisering af landbrugs- og skovejendommenes vurderinger
Reglerne for vurdering af landbrugs- og skovejendomme bliver harmoniseret. Det betyder bl.a., at grundværdier til boliger fastsættes ens, og at fremskrivningerne af grundværdier også bliver ensartet.
Fra sommeren 2021 - Nye vurderinger til boligejerne
I sommeren 2021bliver udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger af ejerboliger igangsat. Som noget nyt får boligejerne mulighed for at se de centrale oplysninger om deres ejendom i en deklaration, før vurderingen udsendes.
Tilbagebetalingsordning
I forbindelse med den nye lov og det nye vurderingssystem er der etableret en tilbagebetalingsordning, som skal tage højde for, at vurderingen af ejerboliger i 2011 – og de efterfølgende historiske vurderinger – kan have været for høje.
Med udgangspunkt i de nye vurderinger af ejerboliger skal det derfor beregnes, om ejer skal have en del af den ejendomsværdiskat og grundskyld, som ejer har betalt i perioden, tilbagebetalt. Hvis ejeren har betalt skat af en for høj vurdering i hele eller en del af perioden 2011 til 2020, får ejeren en kompensation.
Boligejere kan se deres nye ejendomsvurdering på Vurderingsportalen
Fra 2022 kan boligejere, takt med at de modtager deres 2020-vurdering, logge ind på Vurderingsportalen, når de får deres deklaration og ejendomsvurdering. Her kan de se de centrale oplysninger om deres ejendom og beregningerne bag vurderingen.
Juridisk kategorisering: 22.000 ejendomme skifter kategori
I foråret 2023 modtager 22.000 ejere brev om ny kategorisering - fx hvis deres ejendom skifter kategori fra ’landbrug’ til ’ejerbolig’ eller omvendt.
Der bliver etableret en overgangsordning for de ejendomme, som ændres fra land/skov-ejendom til ejerbolig eller omvendt. Overgangsordningen sikrer, at en ejendom kan blive på samme vilkår, som før den skiftede kategori.
Ny ejendomsskattelov vedtages
Folketinget vedtager den 30. maj 2023 en ny ejendomsskattelov, der indfører dele af boligskatteforliget ”Tryghed om boligbeskatningen” fra 2017 og kompensationsaftalen ”Kompensation til boligejere og fortsat tryghed om boligbeskatningen” fra 2020.
Der vedtages bl.a. følgende:
- Lavere satser for ejendomsværdiskat og grundskyld
Som modsvar til de stigende vurderinger sænkes satserne for både ejendomsværdiskatten og grundskylden med virkning fra 2024. - Skatterabat, hvis boligskatterne stiger
Hvis en boligejers samlede boligskat stiger på grund af de nye skatteregler, vil ejeren kunne få en skatterabat. - Indefrysning af stigninger i både ejendomsværdiskat og grundskyld
Fra 2024 kan boligejerne indefryse stigninger i både ejendomsværdiskat og grundskyld. Frem til og med 2023 er indefrysningen af grundskyld rentefri, men der kommer renter på ny indefrysning fra 2024 - Pensionistlån overgår til staten
Pensionister kan optage et lån med renter til betaling af deres grundskyld. I 2024 overgår ordningen til Skatteforvaltningen, men vilkårene er i hovedtræk de samme.
Masseudsendelse af vurderinger af ejerboliger
Fra foråret 2023 tager udsendelsen af 2020-vurderingerne af ejerboliger fart. Den hidtil største udsendelse af vurderinger af villaer, rækkehuse og parcelhuse igangsættes, og 468.000 boligejere modtager en deklaration i denne udsendelsesrunde.
Efteråret 2023 - Offentliggørelse af foreløbige 2022-vurderinger
De foreløbige 2022-vurderinger, som boligejerne beskattes af i 2024, offentliggøres.
Nye vurderinger til erhvervsejendomme og landbrugs- og skovejendomme
Efter udsendelsen af de nye ejendomsvurderinger af ejerboliger vil alle landets landbrugs- og skovejendomme samt erhvervsejendomme, herunder leje- og andelsboliger, få nye vurderinger. Det forventes, at vurderingerne kan udsendes fra 2025.