09-04-2025
Rigsrevisionen om tilbagebetalingsordning: I alle væsentlige henseender i overensstemmelse med reglerne
”Vores juridisk-kritiske revision har vist, at Skatteministeriets rettighedsbestemte overførsler i Tilbagebetalingsordningen vedr. ejendomsskatter i alle væsentlige henseender er i overensstemmelse med reglerne i Ejendomsvurderingsloven”.
Sådan lyder konklusionen fra Rigsrevisionen, der har gået Vurderingsstyrelsens regel-overholdelse af Tilbagebetalingsordningen efter i sømmene.
”Vi er i fuld gang med at betale over ni milliarder kroner tilbage til boligejerne i over-skydende skat for årene 2011-2020 på baggrund af de endelige 2020-vurderinger. Det er et kæmpe projekt, hvor der helt naturligt vil opstå udfordringer undervejs. Vi gør vores bedste for at løse dem. Derfor er jeg godt tilfreds med, at Rigsrevisionen efter grundigt arbejde igennem det seneste halve år konkluderer, at tilbagebetalingerne bliver gennemført efter reglerne,” siger direktør i Vurderingsstyrelsen Anne-Sofie Jensen.
Generelt konkluderer Rigsrevisionen, at:
Skatteministeriet overholder ejendomsvurderingsloven, når det afgøres, om en boligejer er berettiget til kompensation for at have betalt for meget i ejendoms-værdiskat siden 2011/2012 og grundskyld siden 2013.
Skatteministeriet i al væsentlighed har sikret, at de boligejere, der får tildelt kompensation, opfylder de betingelser, som fremgår af ejendomsvurderingsloven.
Skatteministeriet i al væsentlighed har beregnet kompensationstilbud til berettigede boligejere efter gældende regler.
Tilbagebetalingsordningen skal sikre, at boligejere, der har betalt for meget i ejendomsskatter i årene 2011-2020, får det for meget betalte samt tillæg tilbage i takt med, at de modtager deres 2020-vurdering.
Ordningen har i perioder i flere medier været udsat for kritik på grund af to fejltyper, der medfører, at nogle boligejere må vente længere på at få de penge retur, de har betalt for meget i boligskat. Den ene fejl skyldes en utilstrækkelig kravstillelse til en it-funktion, mens den anden fejltype medfører, at nogle ejendomme fejlagtigt har fået udtaget indkomstår af deres tilbagebetalingstilbud.
Overordnet set fungerer ordningen. Aktuelt har ejerne af flere end 1,3 mio. ejendomme modtaget deres tilbagebetalingsafgørelse, og heraf har godt 450.000 fået et tilbagebetalingstilbud, der samlet beløber sig til ca. 7,5 mia. kr.
I forbindelse med Vurderingsstyrelsens bistand af Rigsrevisionens arbejde er der lokaliseret en hidtil ukendt fejltype i tilbagebetalingsordningen. Fejlen er af teknisk karakter og handler om fejlregistreringer. 39 ejendomme er omfattet af fejlen, og ni af dem har fået udtaget enkeltår med kompensation, som ellers skulle have været med. De vil blive rettet.
”Der har været udfordringer med nogle få hjørner af tilbagebetalingsordningen, og vi afventer nu den nødvendige og bebudede lovændring, der gør det muligt at hjælpe boligejere, der er berørt af fejl. Vi har gennemgået ejendommene manuelt og der, hvor der fejlagtigt er udtaget år med kompensation, bliver sagerne naturligvis rettet i forlængelse af den kommende lovændring,” siger Anne-Sofie Jensen.
Uanset disse sager konkluderer Rigsrevisionen, at ”den manglende kompensation forårsaget af udtagelserne jf. § 64, stk. 3 i al væsentlighed er i overensstemmelse med EVL.”
Fakta om tilbagebetalingsordningen:
- Tilbagebetalingsordningen sikrer, at boligejere, der har betalt for meget i boligskat i perioden 2011 - 2020, får et tilbud om at få det for meget betalte tilbage.
- På nuværende tidspunkt er der tilbagebetalt mere end 7,5 milliarder kroner.
- I alt forventes det, at der skal tilbagebetales cirka 9,3 milliarder kroner.
- Tilbagebetalingstilbud er beregnet på baggrund af boligejerens 2020-vurdering.
- Kompensationen bliver udbetalt til boligejerens NemKonto inkl. et tillæg på 6,2 procent pr. år fra opkrævningsåret.