Gå til indhold

Vurderingsstyrelsen bidrager med data i nyt sikkerhedsarbejde

I slutningen af marts bad Beredskabsstyrelsen de danske kommuner om at indsende oplysninger om antallet af pladser i landets beskyttelses- og sikringsrum. Det skyldes en ændret sikkerhedspolitisk situation i Danmark efter Ruslands invasion af Ukraine.

Hvordan kommer Vurderingsstyrelsen ind i sagen? Det gør vi, fordi kontoret Bygnings- og Boligregisteret (BBR) har en stor rolle i at levere og kvalitetssikre data til kommunerne - også når det gælder en opgørelse over antal pladser i beskyttelses- og sikringsrum i 2022.

- Det er imponerende, hvad BBR kan bruges til. At det er basis for ejendomsvurderinger, er én ting, men at det også kan understøtte og styrke landets beredskab, er en anden. BBR bruges i det hele taget af rigtig mange aktører uden for Vurderingsstyrelsen – private såvel som offentlige, siger Christopher Stryhn Møller, kontorchef for BBR-kontoret i Vurderingsstyrelsen, som har haft flere dygtige medarbejdere på opgaven.


Om beskyttelses- og sikringsrum

Administrationen af beskyttelses- og sikringsrum har siden 1993 hørt under kommunerne. Kommunerne har bl.a. ansvaret for vedligeholdelse, drift og eventuel klargøring af de eksisterende offentlige beskyttelsesrum. For så vidt angår sikringsrum, påhviler ansvaret den enkelte bygningsejer, men kommunerne har en tilsynsforpligtelse i forbindelse med eventuel klargøring af disse rum.

Den nye oversigt viser, at der i de fleste kommuner er registreret færre pladser i beskyttelses- og sikringsrum i forhold til den seneste opgørelse i 2002. Det var forventet, at tallet ville være lavere end i 2002, bl.a. fordi nogle rum kan være blevet nedlagt i løbet af de sidste 20 år, og fordi kommunerne ikke har pålagt at opføre sikringsrum ved nybyggeri.

- Der er ydet en stor indsats for at finde de korrekte data frem, og der udestår en endnu større indsats med at kvalitetssikre og forbedre data om danske beskyttelses- og sikringsrum i BBR. En spændende opgave, som vi i Vurderingsstyrelsen kommer til at bruge en del tid og ressourcer på de næste mange måneder, afslutter Christopher Stryhn Møller.

 

Læs mere om beskyttelses- og sikringsrum (brs.dk)

Læs mere om arbejdet og opgaverne i Bygnings- og Boligregisteret (BBR)