Sådan bliver det for ejerne af erhvervsejendomme
For at sikre erhvervsejerne i overgangen til de nye skatteregler, er der vedtaget flere tryghedsskabende tiltag inkl. markant lavere grundskyldspromiller, en stigningsbegrænsning på grundskylden og dækningsafgiften, samt mulighed for at låse den foreløbige betaling af dækningsafgift fast på 2023-niveauet i 2024 og 2025. Stigningsbegrænsningen på grundskyld betyder, at:
- Erhvervsejendomme. Grundskylden kan højest stige med 4,75 % årligt af den nye (fuldt indfasede) grundskyldsbetaling.
- Ejendomme med almene boliger. Grundskylden kan højest stige 3,5 % årligt af den nye (fuldt indfasede) grundskyldsbetaling.
- Stigningsbegrænsningen bortfalder ikke ved salg.
Indsigelses- og klagemuligheder
Når ejendomsejerne modtager deres endelige 2023-vurdering, vil de både kunne gøre indsigelse over for data og klage over vurderingen (samme princip som for ejerboliger). Der kan som for ejerboliger heller ikke klages over den foreløbige vurdering.
Det kan ikke udelukkes, at der trods Vurderingsstyrelsens arbejde med at kvalitetssikre de foreløbige grundvurderinger for erhvervsejendomme, vil være eksempler på meget skæve vurderinger i forbindelse med offentliggørelsen. Derfor vil Vurderingsstyrelsen ved henvendelse i forbindelse med køb og salg af erhvervsejendomme gennemgå en foreløbig 2023-vurdering, hvis der er indikationer på, at den er meget skæv.
Efterregulering af ejendomsskatter ved endelig vurdering
Når ejendomsejerne har modtaget deres endelige vurdering, bliver ejendomsskatter og evt. stigningsbegrænsning efterreguleret, hvis deres foreløbige vurdering har været enten højere eller lavere end den endelige vurdering. Ejendomsejerne vil modtage flere forskellige vurderinger tæt op af hinanden, fx både en 2021-vurdering og en endelig 2023-vurdering.