Ny vurderingsmetode
Med det nye ejendomsvurderingssystem og de foreløbige vurderinger af erhvervsejendomme vil alle erhvervsejendomme blive værdiansat og beskattet efter nye regler, der sikrer større gennemsigtighed og ensartethed i vurderingerne. Det sker på baggrund af en ny vurderingsmetode for erhvervsejendomme, som blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i 2021.
Vurdering af erhvervsejendomme er grundlæggende en vanskelig opgave, da der er få handler og mange forskellige ejendomstyper. Den nye vurderingsmodel tager derfor udgangspunkt i ejerboliger, hvor der er væsentligt flere handler, og hvor datagrundlaget er væsentligt mere solidt. Derfor bliver grundværdien for erhvervsejendomme beregnet med udgangspunkt i ejerboliger og efterfølgende justeret efter anvendelsen af ejendommen. Koblingen til ejerboligmarkedet sikrer større ensartethed i vurderingerne på tværs af ejendomstyper. Det er nødvendigt med en kobling, da ejerboliger og erhvervsejendomme betaler grundskyld med den samme grundskyldspromille. Ligesom for ejerboliger gælder det også for erhvervsejendomme, at det er værdien af den bedste økonomiske anvendelse, som udgør grundlaget for vurderingen.
Nødvendigt med foreløbige vurderinger
Folketinget har vedtaget, at skatteomlægningen i 2024 skal ske på baggrund af foreløbige vurderinger. De foreløbige vurderinger er nødvendige for at kunne implementere boligskatteomlægningen, som træder i kraft den 1. januar 2024. Det skyldes, at de endelige vurderinger forventeligt først er klar fra 2025.
Beskatning på de nye vurderinger
Selv om langt de fleste vurderinger forventes at stige, er der vedtaget en række tiltag, der sikrer mod tilsvarende stigninger i skatten. Først og fremmest sænkes de kommunale grundskyldspromiller markant, og for cirka halvdelen af erhvervsejendommene vil der derfor blive tale om et fald i grundskylden i 2024. I de tilfælde, hvor grundskylden alligevel stiger, gælder en stigningsbegrænsning på 4,75 procent fra 2025, som sikrer, at stigningen sker gradvist over en periode på op til 20 år. Stigningsbegrænsningen beregnes ud fra den fuldt indfasede grundskyld og ikke af grundskylden for året før. Der gælder en lempeligere stigningsbegrænsning for almene boliger på 3,5 procent.
I 2024 gælder i øvrigt den regel, at der ikke skal betales mere i grundskyld end med de nuværende regler, dvs. grundskylden kan højst stige med 2,8 pct. I nogle kommuner betaler ejeren foruden grundskyld også dækningsafgift af sin erhvervsejendom. Afgiften er kommunalt vedtaget og beregnes som en andel af grundværdien. I 2022-2028 er der vedtaget en grænse for, hvor høj en promille hver kommune kan beregne dækningsafgiften ud fra. Det samme gælder for 2024-2028 for grundskylden.
I 2024 og 2025 har ejere mulighed for at fastholde den foreløbige dækningsafgift på samme beløb, som de betalte i 2023. Eventuelle stigninger vil dermed først skulle betales som en efterregulering, når de endelige 2023-vurderinger foreligger.
Dækningsafgiften beregnes på baggrund af grundværdien i ejendomsvurderingen. Eftersom mange vil opleve, at vurderingerne bliver højere, har et flertal i Folketinget aftalt, at når de endelige vurderinger foreligger, vil ejerne få efterreguleret deres dækningsafgift, der årligt ikke kan stige med mere end 10 procent af den fuldt indfasede dækningsafgift. Stigningsbegrænsningen tillægges bagudrettet virkning fra den 1. januar 2022.
Skatteomlægningen betyder, at der som nævnt for cirka halvdelen af landets erhvervsejendomme vil ske et fald i grundskylden, mens den anden halvdel vil opleve en stigning.
Fra 2023 til 2024 falder den samlede grundskyldsbetaling for erhvervsejendomme fra cirka 9,2 mia. kr. til cirka 7,4 mia. kr. Frem mod 2060 forventes grundskylden at stige til cirka 11,5 milliarder kroner. Uden de nye skatteregler ville grundskylden for erhvervsejendomme være steget til cirka 23,5 milliarder kroner.
De samlede ejendomsskatter fra erhvervsejendomme udgør i 2023 cirka 11 milliarder kroner og forventes frem mod 2045 at stige til cirka 14 milliarder kroner.
Betalingsfristen for grundskyld og dækningsafgift for erhvervsejendomme er udskudt med to måneder fra 1. februar 2024 til 2. april 2024.
Vurderingen og omlægningen til nye beskatningsregler vil i første omgang ske på foreløbige vurderinger på samme måde som for ejerboliger. Vurderingsstyrelsen offentliggjorde foreløbige vurderinger for ca. 1,9 mio. ejerboliger og blandede ejendomme i september 2023. Ejerne af landets erhvervsejendomme vil begynde at kunne se deres foreløbige vurdering fra den 11. december 2023.
Læs på Vurderingsportalen, trin for trin, hvordan vi fastsætter grundværdien for en erhvervsejendom