Gå til indhold

Ny metode til vurdering af erhvervsejendomme

Kritik fra Rigsrevisionen førte for 10 år siden til en politisk beslutning om at suspendere det eksisterende ejendomsvurderingssystem og udvikle et nyt. Det nye vurderingssystem skal sikre større ensartethed i vurderingerne.

Der er ikke blevet foretaget offentlige vurderinger af erhvervsejendomme siden 2012, og udviklingen af et nyt system er ad flere gange blevet forsinket. Det betyder, at landets erhvervsejendomme er blevet beskattet på baggrund af videreførte vurderinger fra 2012. Konsekvensen er, at erhvervsejendomme generelt har været vurderet for lavt og uensartet i flere år.

Derfor vedtog Folketinget en ny vurderingsmetode i 2021, som medfører højere vurderinger af erhvervsejendomme. De nye skatteregler fra 2024 skal sikre, at skatten ikke stiger tilsvarende.

Ny vurderingsmetode tager udgangspunkt i ejerboliger

Vurdering af erhvervsejendomme er grundlæggende en vanskelig opgave, da der er få handler og mange forskellige ejendomstyper. Derfor har det været nødvendigt med en anden tilgang til opgaven end den tidligere model, der skulle ramme en handelspris. Den nye vurderingsmodel for erhvervsejendomme tager udgangspunkt i ejerboliger, hvor der er mange flere handler, og hvor datagrundlaget dermed er væsentligt mere solidt.

Fremover fastsættes grundværdien for erhvervsejendomme ud fra en ny vurderingsmodel (den såkaldte alternativomkostningsmodel), der tager sit udgangspunkt i blandt andet handler med ejerboliger og ejerboliggrunde i samme område, hvorefter der ud fra den konkrete grunds anvendelse sker nedskalering af værdierne for at afspejle for eksempel huslejeniveauer og afkastgrader for erhvervsejendomme. Der gælder derfor ikke længere en direkte handelsprisnorm for erhvervsejendomme. Koblingen til ejerboligmarkedet sikrer større ensartethed i vurderingerne på tværs af de mange typer erhvervsejendomme.

Ligesom for ejerboliger gælder det også for erhvervsejendomme, at det er værdien af den bedste økonomiske anvendelse, som udgør grundlaget for vurderingen. Med den nye metode bliver der kun fastsat en grundværdi for erhvervsejendomme og ikke længere en ejendomsværdi. Det betyder også, at både grundskylden og dækningsafgiften nu udelukkende beregnes på baggrund af grundværdien.

Grundværdi bliver fastsat

Når grundværdien for en erhvervsejendom skal fastsættes, bliver der beregnet to grundværdier, hvoraf den højeste bliver brugt.

Der bliver undersøgt:

  1. Hvad ejendommen faktisk bruges til, og hvordan grunden udnyttes.

  2. Det bliver undersøgt, hvordan det er muligt at bruge og udnytte grunden ifølge plangrundlaget.

Læs mere om de to trin: 

1. Vi kategoriserer en erhvervsejendom ud fra, hvad den bruges til (vurderingsportalen.dk

2. Vi beregner, hvad kvadratmeterprisen ville være, hvis der var ejerboliger på grunden (vurderingsportalen.dk)

Gammel og ny model i korte træk:

ny og gammel erhvervsmodel

Ekspertgruppe om vurderinger af erhvervsgrunde

I 2021 blev der efter ønske fra forligskredsen på ejendomsområdet og en række interessenter nedsat en ekspertgruppe til at se på vurderingsmodellen. Formålet med at nedsætte en ekspertgruppe var at analysere den nye model samt at afsøge eventuelle alternative modeller.

Ekspertgruppen afleverede sin rapport med anbefalinger til vurdering af erhvervsgrunde i starten af november 2024. I rapporten fremgår det, at ekspertgruppen anbefaler, at den vedtagne model fastholdes. Regeringen har modtaget rapporten og overvejer opfølgning på baggrund rapportens anbefalinger.

Rapport: Vurdering af erhvervsgrunde (skm.dk)

Hovedkonklusioner fra arbejdsgruppen om vurdering af erhvervsgrunde (skm.dk)