Gå til indhold

Helt afgørende med dialog – også i fremtiden

De nye ejendomsvurderinger og boligskatteregler kan for mange være ganske komplicerede at finde rundt i. Det gælder også for erhvervsejendomsejere og organisationer på området. Dialog er en af vejene frem, viser Vurderingsstyrelsens besøg på Aarhus Havn.

Det summer, og det summer – hele sommerformiddagen lang. Fra alle Danmarkshjørner ankommer repræsentanterne fra mange danske havne og interessentgrupper med havne som et omdrejningspunkt for hverdagen. De stævner alle sammen ind her ved vandvejen i Aarhus Havn for at blive klogere på de nye ejendomsvurderinger og konsekvenserne på deres område. 

Danske Havne i Århus havn
Danske Havnes temadag fandt sted i Aarhus Havn.

 

”Ja, det er jo nærmest ligesom sidste gang – kan du huske det?”

Blandt summen lyder genkendelsesglæde. Grin. Minder. Godt humør. Samtidig fanges der an ved forsyningsbordet. Kaffearomaen breder sig, bollerne smøres til, og tallerknerne fyldes godt op. Med beholdningen klar strømmer stimen af mennesker roligt ind i et tilstødende lokale i den vinduesforsynede kontorbygning, som tilhører Aarhus Havn.

”Velkommen til jer alle sammen. Og velkommen til en dag med fokus på de nye ejendomsvurderinger. For de nye værdier har måske givet en del af jer kaffen lidt galt i halsen. Men det vil dagens oplæg fra Vurderingsstyrelsen forhåbentligt være med til at rette op på.”

Direktør for Danske Havne, Tine Kirk, indleder temadagen for alle medlemmerne, der har slået sig ned ved langbordene. Det er det nye ejendomsvurderingssystem og de nye skatteregler, som er på menuen. Og Vurderingsstyrelsen er derfor taget til Aarhus. For at holde et oplæg for medlemmerne af Danske Havne.

For især de danske havne har oplevet, at deres vurderinger er steget markant, deres skatter har ændret sig – og de er usikre på, hvad de økonomiske konsekvenser af vurderingerne er fremover.

”Det er så nogle af de spørgsmål og bekymringer, vi håber at kunne afhjælpe i dag med vores input til temadagen og den efterfølgende dialog,” fortæller Søren Hauskov Pilgaard, der er kontorchef for Modeludvikling og økonomisk analyse i Vurderingsstyrelsen.

Den nye model for erhverv 

”Der blev nedsat en ekspertgruppe til at bidrage til udviklingen af det nye system. Og de kom relativt langt på den del, som omhandler private boliger. Men for erhvervsdelen gik det anderledes. Man håbede at kunne fortsætte med den gamle metode, der skulle ramme en handelspris, men måtte erkende at det ikke gik, og der var behov for en helt ny måde at vurdere erhvervsejendomme på. Derfor vedtog Folketinget den nuværende vurderingsmodel i 2021, og det er den, vi nu har lavet de foreløbige erhvervsvurderingerne med” lyder det fra Søren Hauskov Pilgaard til forsamlingen:

”Der bliver ganske enkelt ikke solgt nok erhvervsejendomme, så vurderingerne var for usikre. Til gengæld er der på lang sigt en økonomisk sammenhæng mellem grundens værdi som erhvervsejendom set i forhold til, hvis der blev bygget ejerboliger på den. Dermed blev det nye udgangspunkt netop dét – en vurdering af grundens værdi med ejerbolig, herefter skaleret til alt efter type af erhverv og bygningernes anvendelse.”

Der er et par skeptiske ansigter i mængden. Søren Hauskov Pilgaard forsætter og forsøger at ridse tankerne bag modellen op. 

Ambitionen er at sikre et ensartet beskatningsgrundlag af erhvervsgrunde. Hvad er grunden værd, hvis den anvendes til privat bolig? Hvad er den værd, hvis den anvendes til erhverv? Hvad er den mest optimale måde at anvende en grund på? Og hvordan anvendes den så reelt? 

”Vurderingen skal tegne et billede af den mest optimale anvendelse for på den måde at kortlægge den mest værdifulde udnyttelse af de arealer, vi har til rådighed i landet,” forklarer Søren Hauskov Pilgaard. 

Det her er vigtigt, så tak for at stille op

De nye boligskatteregler og modellen for erhvervsvurderinger er som nævnt ganske komplekse. Og de er ikke blevet mindre komplekse i overgangsperioden med både foreløbige og endelige vurderinger.

Formlen for vurderingsmodellen er måske enkel nok i udgangspunktet, men det kan stadig være indviklet at forstå, hvorfor modellen er opbygget, som den er, hvilke data som medtages, hvilke data som ikke kommer med, og hvilke parametre som bestemmer vurderingerne hvornår.

søren H. Pilgaard gennemgår vurderingsmetoden for erhvervsejendomme.
Gennemgang af vurderinger og skatteregler fra Søren Hauskov Pilgaard og Morten Høgh Kristoffersen.

 

Sådan er det også for havnenes repræsentanter efter en god time med gennemgang af vurderinger og skatteregler fra Søren Hauskov Pilgaard, der er suppleret af Morten Høgh Kristoffersen, funktionsleder i Vurderingsstyrelsen. Men de er trods alt glade for, at Vurderingsstyrelsen stiller op til dialog:

”Jeg må give jer cadeau for at stille op og forsvare det her system, som vi nok er mange, der finder tosset. Det blev indledningsvis sagt, at det er enkelt, men jeg har fortsat ikke forstået det hele endnu.”

”Det er et godt initiativ, at I stiller op her i dag. Og jeg tror også, vi er mange, som håber på, at der fremadrettet også vil være dialog med alle os, som skal håndtere de nye erhvervsvurderinger i en hverdag, som er omskiftelig på andre områder.”

Ja faktisk skorter det ikke på bemærkninger og spørgsmål. De nærmest skyller ind over Vurderingsstyrelsens rorsmænd, som forsøger at gøre det håndgribeligt og samtidig anerkender, at det er en svær øvelse her i overgangsfasen.

”Vi er glade for, at Vurderingsstyrelsen går i dialog med os. Det er en utrolig god mulighed for at give vores medlemmer indsigt i det nye system på. Vi anerkender den politiske ramme, men vi vil også samtidig gerne forstå praktikken omkring vurderingerne og den efterfølgende beskatning. Og det synes jeg egentligt, vi er kommet godt fra land med i dag,” lyder det fra Tine Kirk, direktør for Danske Havne.

”Derfor kan jeg også kun opfordre til, at det er noget, som fortsætter. Altså vi vil blive ved med at banke på, men det er også helt afgørende for en god implementering og opbakning til de nye regler, at Vurderingsstyrelsen også holder dialogen kørende med blandt andet os i Danske Havne,” runder direktøren temadagens første oplæg af med.