Gå til indhold

Vurderingsstyrelsens kvalitetssikring af foreløbige vurderinger for ejerboliger

Vurderingsstyrelsen har gennemført en omfattende kvalitetssikring af foreløbige vurderinger for ejerboliger. I alt har cirka 100.000 ejendomme nu fået foretaget ændringer.

Siden offentliggørelsen af de foreløbige vurderinger i september for ejerboliger og blandede ejendomme har der været et fokus på de såkaldt meget skæve vurderinger. Derfor har Vurderingsstyrelsen gennemført en omfattende kvalitetssikring frem mod forskudsopgørelsen, der åbner den 14. november 2023.

Indsatsen for at kvalitetssikre vurderingerne har ført til, at i alt cirka 100.000 ejendomme har fået rettet den foreløbige vurdering. Det oplyser underdirektør Claus F. Houmann.

»Inden de foreløbige vurderinger indgår som beskatningsgrundlag på forskudsopgørelsen, er der gennemført et intensivt kvalitetssikringsarbejde. Kvalitetssikringen omfatter både manuel gennemgang og justeringer af vurderingsmodellen. Boligejere, der har fået ændret deres foreløbige vurdering i den forbindelse, vil få direkte besked,« siger underdirektør Claus F. Houmann.

Herudover har Vurderingsstyrelsen siden september håndteret cirka 2.000 henvendelser under en særordning, hvor boligejere i forbindelse med især køb og salg har kunne henvende sig og få rettet deres foreløbige vurdering, hvis den afveg væsentligt fra til salg- eller købspriser. Det har især været vigtigt for boligejere, der skulle sælge deres bolig, og derfor har Vurderingsstyrelsen givet en sagsbehandlingsgaranti på 14 dage i de sager.

De opdaterede foreløbige vurderinger for ejendomme, der beskattes på forskudsopgørelsen, blev offentliggjort på Vurderingsportalen den 13. november 2023. Alle berørte ejendomsejere modtager i e-boks en orientering fra Vurderingsstyrelsen om ændringerne, uanset om de er foretaget manuelt eller maskinelt. Ændringer vil blive efterajourført på Vurderingsportalen inden årets udgang.

 

2020-vurderinger spiller også ind på de foreløbige vurderinger

Vurderingsstyrelsen har hidtil sendt knap en halv million endelige 2020-vurderinger ud til landets boligejere. En række af disse vurderinger har fået tildelt tillæg eller nedslag i vurderingen. Disse tillæg og nedslag er som udgangspunkt blevet indarbejdet i de foreløbige 2022-vurderinger, undtagen hvor det vurderes at give mindre retvisende vurderinger.

»Det er væsentligt for Vurderingsstyrelsen, at de foreløbige vurderinger er så retvisende som overhovedet muligt. Derfor har vi også haft fokus på at indarbejde de ændringer, som en række boligejere har fået på den endelige 2020-vurdering,« siger Claus F. Houmann, der understreger, at disse konkrete foreløbige 2022-vurderinger bliver opdateret, ligesom ændringerne vil indgå i beskatningsgrundlaget på forskudsopgørelsen.