Gå til indhold

Vurderingsstyrelsen opmærksom på nye huse i dyre boligområder

Boligejere af nye huse i dyre boligområder kan få relativt høje foreløbige ejendomsværdier. Vurderingsstyrelsen er opmærksom på problematikken.

Erfaringer fra sagsbehandling og kvalitetssikring af foreløbige vurderinger har vist, at der er risiko for, at ejendomsværdien kan blive for høj for nye huse i dyre boligområder. Det vil sige risiko for, at der justeres for meget op for nye ejendomme i områder med en i forvejen høj kvadratmeterpris. Dette forhold har særligt betydning for vurderingen, når modellen anvendes for en ny ejendom i et etableret boligområde med ældre huse.

Vurderingsstyrelsen er opmærksom på problematikken med, at nye huse i dyre boligområder kan få relativt høje foreløbige (modelberegnede) ejendomsværdier. I tilfælde af meget skæve vurderinger er der mulighed for at ændre foreløbige 2022-vurderinger. Det oplyser Claus F. Houmann, underdirektør i Vurderingsstyrelsen:

»Vi er i Vurderingsstyrelsen opmærksomme på problematikken med, at nye huse i dyre boligområder kan få relativt høje modelberegnede ejendomsværdier. Dette vil blive fanget op i den manuelle kontrol, hvor vi blandt andet ser på ejendomme, hvor korrektionerne i modellen, for eksempel for boligens alder, bliver store opgjort i kroner. Som boligejer er man beskyttet af skatterabatten, også hvis den foreløbige vurdering måtte vise sig at være for høj. Boligejerne kan kontakte Vurderingsstyrelsen, hvis de oplever at have meget skæve vurderinger. Det gælder også i de tilfælde, hvor en boligejer skal sælge sin bolig, inden den endelige vurdering udsendes.«

Vurderingsstyrelsen offentliggjorde den 12. september 2023 nye vurderinger til ca. 1,8 millioner ejerboliger. Det er første gang i 12 år, at alle boligejere får en ny vurdering. Hidtil er boligejerne blevet beskattet af gamle vurderinger helt tilbage fra 2011. Med de foreløbige vurderinger får boligejerne en mere retvisende vurdering, end med de gamle, som boligejerne beskattes af i dag.