14-09-2023
Vurderingsstyrelsen kigger på skæve vurderinger
Vurderingsstyrelsen har den 12. september 2023 udstillet nye vurderinger. Det er første gang i 12 år, at alle boligejere har fået en ny vurdering.
De nye vurderinger er mere retvisende end de nuværende vurderinger og baserer sig på mere data. De foreløbige ejendomsværdier for ejerboliger skal afspejle priserne den 1. januar 2022.
»Vi forstår godt forvirringen hos boligejerne over de eksempler på meget skæve vurderinger, der har været fremme i medierne. Vi har også i Vurderingsstyrelsen modtaget mange henvendelser fra frustrerede borgere. Vi er nu ved at gennemgå de enkelte henvendelser og vil inden for de næste uger analysere henvendelserne og vil herefter vende tilbage til de enkelte borgere,« siger Vurderingsstyrelsens direktør Poul Taankvist.
På landsplan afviger de foreløbige ejendomsværdier for parcel- og rækkehuse med ca. 1 pct. fra de handelsdata, som Finans Danmark har. Konkret viser Vurderingsstyrelsens foreløbige gennemgang, at grundværdien for cirka 4 procent af ejerboligerne overstiger ejendomsværdien.
Den foreløbige vurdering står fast, men der er helt særlige tilfælde, hvor boligejeren kan få rettet den foreløbige vurdering, hvis den afviger markant. Vurderingsstyrelsen har i helt særlige tilfælde mulighed for at tage de foreløbige vurderinger op til revision af egen drift. Læs mere på Vurderingsportalen eller kontakt Vurderingsstyrelsen.
Det er meget vigtigt at understrege, at der er tryghed om boligskatten, da boligejerne er beskyttet af skatterabatten. Samtidig sikrer forsigtighedsprincippet, at beskatningsgrundlaget er 20 pct. lavere end vurderingen. Det gælder både på den foreløbige vurdering, og når den endelige vurdering er udsendt.
Fakta
Det blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget, at der forud for skatteomlægningen 1. januar 2024 skulle udsendes foreløbige vurderinger til alle landets boligejere. Formålet med skatteomlægningen er at sikre, at boligskatterne følger prisudviklingen på boligmarkedet.
Hvis man som borger er i en situation, som beskrevet nedenfor, bedes man anvende de skabeloner, der fremgår af Vurderingsportalen. Dette sikrer, at Vurderingsstyrelsen får de oplysninger, der er nødvendige for behandlingen af sagen.
Køb og salg
Hvis det i forbindelse med salg viser sig, at den handelspris, som fx en ejendomsmægler forventer at kunne sælge ejendommen til, afviger fra den foreløbige vurdering med mere end 20 pct., kan ejer rette henvendelse til Vurderingsstyrelsen og anmode om, at den foreløbige vurdering ændres til den forventede handelspris.
Det samme gælder for en køber, der køber ejendommen til en pris, der afviger mere end 20 pct. fra den foreløbige vurdering. Her har køberen ret til at få ændret den foreløbige vurdering til den pris, som ejendommen rent faktisk er handlet til.
Nybyg, ombygning og andre større ændringer
Hvis en boligejer for eksempel har lavet en ny bygning eller en ombygning, som har øget eller sænket ejendommens værdi, vil det i nogle tilfælde ikke været indregnet i den foreløbige vurdering. I sådan et tilfælde har boligejeren mulighed for at få ændret den foreløbige vurdering, hvis det kan dokumenteres, at ejendommen er blevet ændret i et omfang, så den almindeligvis ville blive omvurderet.
Fritagelse fra grundskyld eller undtagelse fra vurdering
Hvis en boligejer kan dokumentere, at der er en årsag til hel eller delvis fritagelse fra grundskyld eller undtagelse fra vurdering – og der ikke allerede er taget højde for det i den foreløbige vurdering – så kan den foreløbige vurdering blive ændret.
Grundværdi fastsat af domstol eller anden højere instans
Hvis en boligejer kan dokumentere, at en højere instans har fastsat boligens grundværdi til en bestemt størrelse pr. 1. januar 2022, så kan den foreløbige vurdering blive ændret. En højere instans kan for eksempel være et vurderingsankenævn, Skatteankestyrelsen, Landsskatteretten eller en domstol.