06-03-2024
Rekordmange boligejere tjekker BBR-oplysninger
Antallet af boligejere, der tjekker oplysninger i Bygnings- og Boligregistret (BBR), er steget markant. En ny opgørelse fra Vurderingsstyrelsen viser, at antallet af besøg på bbr.dk i 2023 lød på ca. 2,1 millioner. Det er det højest målte besøgstal på bbr.dk nogensinde – og også betydeligt højere end i 2022, hvor tallet var 1,2 millioner.
BBR rummer oplysninger om alle bygninger i Danmark og bliver blandt andet anvendt ved vurdering af ejendomme. Vurderingsstyrelsen er derfor glad for udviklingen.
»Boligejerne får bedre vurderinger, når deres BBR-oplysninger stemmer overens med virkeligheden. Derfor har vi lagt kræfter i at gøre boligejerne mere opmærksomme på ansvaret for, at oplysningerne om deres bolig er opdaterede og korrekte. Det ser ud til at virke, og det er både positivt og vigtigt for kvaliteten af de kommende vurderinger,« siger underdirektør i Vurderingsstyrelsen Claus Houmann.
BBR-breve bag udvikling
Når flere boligejere tjekker oplysninger om fx byggematerialer, opførelsesår og varmeforsyning, er en væsentlig del af forklaringen, at Vurderingsstyrelsen i 2023 som del af en landsdækkende BBR-kampagne løbende har sendt breve til boligejerne med opfordring om at forholde sig til BBR-oplysningerne.
»Brevene har haft en markant effekt. Mange boligejere har ikke været opmærksomme på at få tjekket BBR og på ansvaret for at oplyse kommunen om ændringer på deres bolig. Derfor giver det rigtig god mening med en venlig påmindelse,« forklarer Claus Houmann.
Statistik fra Bygnings- og Boligregistret viser klar sammenhæng mellem BBR-brevene og de stigende besøgstal på bbr.dk. Således er det perioder med udsendelse af breve om BBR, der tegner sig for den største trafik til registret gennem hele 2023, mens også medieomtale har givet ekstra besøg.
Væsentlige data
Foruden ejendomsvurderinger bliver data fra BBR anvendt i en lang række sammenhænge i både den offentlige og private sektor – fx i forbindelse med boligstøtte, energimærkning og ved køb, salg og belåning af ejendomme. Derfor har boligejere også pligt til at sikre, at BBR-oplysningerne er korrekte.
For boligejere er det især relevant at få opdateret BBR i tilfælde af fx udbygning af huset eller udskiftning af varmekilde, som kan have stor betydning for ejendomsvurderingen.
De fleste oplysninger om ændringer fra boligejerne i 2023 vedrørte ”tagdækningsmateriale på småbygninger” efterfulgt af ”ydervægsmateriale på småbygninger” – begge kategorier, som ejerne aktivt bliver opfordret til at forholde sig til ved rettelser. Tredjeflest boligejere havde ændringer til ”varmeinstallation på hovedbygninger”, hvilket formentlig skyldes, at mange har skiftet opvarmningsform som følge af stigende energipriser.
Indsatsen for at sikre det bedst mulige datagrundlag til vurdering af landets ejendomme fortsætter i 2024, hvor 1,2 millioner boligejere får ny ejendomsvurdering.
FAKTA OM BYGNINGS- OG BOLIGREGISTRET
- Siden den 1. april 2022 har Skatteministeriets opgaver vedrørende Bygnings- og Boligregistret (BBR) hørt under Vurderingsstyrelsen. Registret føres af kommunerne.
- BBR indeholder basisoplysninger om alle landets bygninger – herunder alder, areal, byggematerialer, varmekilde og anvendelse. Oplysningerne stammer fra kommunal byggesagsbehandling og fra boligejere.
- Boligejere har ansvar for at oplyse om eventuelle ændringer på deres bolig, så BBR-oplysningerne altid er opdaterede og korrekte.
- For boligejere kan det fx være relevant at opdatere BBR-oplysninger, hvis der er sket udbygning af huset eller skiftet varmekilde. Boligejere kan ændre oplysninger på bbr.dk. Kommunerne har herefter en frist på 10 hverdage til at behandle oplysningerne.
- Det samlede besøgstal på bbr.dk et steget fra ca. 1,2 mio. i 2022 til ca. 2,1 mio. i 2023. I samme periode steg antallet af unikke besøg fra ca. 700.000 til ca. 1,3 mio.
- En undersøgelse fra BBR foretaget i 2022 viser, at private borgere står for ca. 90 procent af besøgene på bbr.dk. Borgerne benytter BBR til alt fra forberedelse af købs- og salgssituationer til dokumentation af ret til elafgift.
- BBR blev etableret ved lov i 1977 med det formål at sikre forvaltningen viden til brug for boligstatistik, ejendomsvurdering og planlægning i bredere forstand. Dengang interesserede man sig for, om boligerne havde eget, vandskyllende toilet eller måtte nøjes med toilet i gården, mens det i dag er relevant, om huset er forsynet med solceller, og hvor høje vindmøllerne på marken er.
- 4.755.000 bygninger er i dag registreret i BBR.
- BBR indgår i en lang række offentlige sammenhænge, herunder i beregning af bebyggelsesprocent, bloktilskud, boligstøtte og energimærkning. BBR-data finder ligeledes anvendelse i den private sektor, hvor oplysningerne fx kan indgå som led i huslejefastsættelse, afgivelse af lånetilbud eller fordeling af kollektive varmeudgifter i etageejendomme.