Gå til indhold

Nu bliver det afklaret om ejendomme er landbrug eller huse på landet

Kriterierne for, hvornår en ejendom skal kategoriseres som ejerbolig, landbrugsejendom, skovejendom eller erhvervsejendom, er klar.

En ejendom, en eng, en stald og fem rideheste.
Er det en landbrugsejendom, eller er det et hus på landet?

En ejendom, hvor der er opsat solceller på en del af den tilhørende jord.
Er det en erhvervsejendom eller er det et landbrug?

Det har stor betydning, hvordan en ejendom bliver kategoriseret. Kategoriseringen er nemlig med til at fastslå ejendomstype og dermed, hvordan ejendommen beskattes.

I 2017 vedtog Folketinget en ny ejendomsvurderingslov. Som følge af loven sker der nu en justering af den måde, ejendomme bliver kategoriseret på.

De største ændringer sker på landet, hvor den nye kategorisering bl.a. skal afgøre, hvornår en ejendom er en landbrugsejendom - eller hvornår en ejendom er en ejerbolig på landet. Den nye kategorisering betyder, at fra 2021-vurderingen vil nogle ejendomme skifte kategori fra landbrugsejendom til ejerbolig, hvilket vil medføre en højere ejendomsbeskatning, da grundskyld på produktionsjord på landbrugsejendomme beskattes lavere end ejerboliger.

Direktør Poul Taankvist, Vurderingsstyrelsen, ser frem til, at kategoriseringen skaber større klarhed.

”Det er vigtigt, at ejendomme vurderes og beskattes rigtigt i forhold til, hvad ejendommene faktisk bliver benyttet til. Vi er klar over, at for nogle ejendomsejere kan det få store konsekvenser at få ejendommen placeret i en ny kategori. Derfor vil jeg gerne gøre opmærksom på, at vi med overgangsordningen giver disse ejendomsejere mulighed for at beholde deres nuværende kategorisering og beskatning, indtil de sælger ejendommen” siger direktør Poul Taankvist, Vurderingsstyrelsen.

Overgangsordning

For at forhindre en pludselig stigning i ejendomsbeskatningen, er der lavet en særlig overgangsordning til ejendomme, der skifter fra fx skov- eller landbrugsejendom til ejerbolig.

Overgangsordningen giver de nuværende ejere mulighed for selv at vælge, om ejendommen fortsat skal kategoriseres som fx landbrugsejendom, selvom den efter de nye regler egentlig skulle skifte kategori til ejerbolig – og dermed også skifte beskatning.

Overgangsordningen gælder indtil ejendommen bliver solgt. Større ændringer, som frasalg af jord, til- og ombygninger, nedrivninger og nybyggeri kan også medføre, at ejendommen udgår af overgangsordningen. Derefter vil ejendommen bliver kategoriseret og beskattet efter de nye regler.


Landbrug

For at blive kategoriseret som en landbrugsejendom efter de nye regler, kræver det, at der skal foregå landbrugsdrift af et vist omfang på ejendommen.

Det kan være ejendomme med agerjord til erhvervsmæssig dyrkning af afgrøder eller erhvervsmæssig husdyrproduktion. Til landbrugsmæssig produktion hører også gartnerier, planteskoler, frugtplantager, dambrug og pelsdyrproduktion.

Selv om en ejendom på to hektar er noteret som en landbrugsejendom efter reglerne i landbrugsloven, har udviklingen i landbruget gjort, at ejere af mindre landbrugsejendomme ofte ikke anvender ejendommen med hovedfokus på landbrug. Ofte bliver mindre landbrugsejendomme i stedet brugt til fritids- og hobbyformål og jorden til haveanlæg, søer eller folde til hobbydyr. Sådanne ejendomme vil fremover blive kategoriseret som ejerbolig, da de primært bliver brugt til boligformål snarere end til landbrugsdrift.


Solceller og vindmøller

Hvis en landbrugsejendom har udlagt stort set alle arealer til solceller eller vindmøller, så vil ejendommen som udgangspunkt blive kategoriseret som erhvervsejendom. Det gælder også, selvom man fx har får til at græsse mellem solcellerne.

Hvis arealerne med solceller eller vindmøller udgør en mindre del af ejendommen, og der på de øvrige arealer og bygninger foregår en tilstrækkelig erhvervsmæssig landbrugsdrift, vil den samlede ejendom som udgangspunkt blive kategoriseret som landbrugsejendom. Jorden under selve solcellerne eller vindmøllerne vil ikke blive anset for landbrugsjord, da arealet er udlagt og anvendt til andre erhvervsmæssige formål end landbrug. Dette ændres ikke med styresignalet.

Det afgørende for ejendommens samlede kategorisering er således, om ejendommen samlet set har karakter af landbrug eller erhverv, imens jorden under solceller eller vindmøller som udgangspunkt fortsat vil blive betragtet som areal til anden erhvervsmæssig anvendelse og vurderes som sådan.


Én ejendom – mange formål

Der er mange ejendomme, der anvendes til mere end én ting. Der kan være tale om landbrug med solcelleanlæg, vindmøller, grusgrav, lagerbygning, udlejning af ferielejligheder, maskinstation etc.

Den nye kategorisering vil afhænge af en afvejning af om skovbrug, landbrug, erhverv eller beboelse vejer tungest. Det vil være ejendommens samlede karakter og anvendelse, der bestemmer kategorien.

For at lave de nye kategoriseringer, anvendes der data fra BBR, matrikeloplysninger, plandata, Det Centrale Husdyrbrugsregister, mark-data fra Landbrugsstyrelsen mv.

I styresignalet – linket herunder - kan man læse mere om, hvor mange hektar landbrugsjord og hvor mange husdyr, der skal til for at ejendommen bliver kategoriseret som landbrug. Ligeledes er der en nedre grænse for jord og husdyr, hvor ejendommen som udgangspunkt vil blive kategoriseret som beboelsesejendom. Det vil hovedsageligt være ejendomme, der ligger imellem kriterierne, hvor det vil kræve en mere dybdegående undersøgelse for at fastslå kategoriseringen.

Læs mere om de nye kriterier

Læs mere om kategorisering, vurderingsmetode og beskatning