09-05-2023
Dobbelt så mange boligejere husker at tjekke BBR
Af Fie Vedsmand
På bare et år er antallet af boligejere, der kvalitetssikrer oplysningerne om deres ejendom i Bygnings- og Boligregistret (BBR), mere end fordoblet. I løbet af årets første fire måneder har en halv million flere boligejere således kontrolleret deres BBR-oplysninger i forhold til samme periode sidste år. Det viser en ny opgørelse fra Vurderingsstyrelsen, oplyser underdirektør Claus Houmann.
»Det er en meget vigtig udvikling for arbejdet med vurdering af landets ejendomme. Jo bedre BBR-data vi har til rådighed, desto bedre vurderinger kan vi sende til boligejerne. Derfor er det positivt, at markant flere boligejere nu er blevet opmærksomme på deres ansvar for at kvalitetssikre oplysningerne om deres egen ejendom,« siger Claus Houmann, underdirektør i Vurderingsstyrelsen.
Ifølge opgørelsen har flere end 921.000 besøgende været forbi BBR siden nytår, mens tallet blot var 380.000 for et år siden.
Særligt vigtige for ejendomsvurderingen er oplysninger i BBR, der handler om boligens areal, alder, byggematerialer og varmekilde. Disse data er derfor vigtige at få korrekte. Derudover bliver BBR brugt til andre afgørende funktioner med væsentlig samfundsøkonomisk betydning. Data om landets bygninger og boliger bliver nemlig anvendt i både den offentlige og private sektor i forbindelse med eksempelvis energimærkning og boligstøtte samt ved køb, salg og belåning af ejendomme.
Når landets boligejere er blevet langt bedre til at kontrollere deres BBR-oplysninger, hænger det ifølge Vurderingsstyrelsen sammen med den store offentlige opmærksomhed, der gennem de seneste måneder har været på kvaliteten af BBR-data – blandt andet i forbindelse med udbetaling af varmechecks og i forbindelse med omtale af de nye ejendomsvurderinger.
Men Vurderingsstyrelsen har også selv skubbet på ved at sende 660.000 breve til boligejere med direkte opfordring til at tjekke BBR. Samtidig har der været fokus på, at boligejere selv har ansvar for at oplyse deres bopælskommune om eventuelle ændringer af deres bolig.
»Rigtig mange boligejere har nu fået øjnene op for vigtigheden af, at de får opdateret BBR korrekt. Men vi er ikke i mål. Derfor går vi nu aktivt ud med yderligere information og direkte opfordring til boligejerne om at være med til at sikre bedre vurderinger ved at tjekke BBR,« siger underdirektør Claus Houmann, Vurderingsstyrelsen.
For boligejere kan det eksempelvis være relevant at opdatere BBR-registret, hvis der er sket udbygning eller skiftet varmekilde fra måske gasfyr til fjernvarme. Boligejere kan selv ændre de fleste oplysninger på bbr.dk. Herefter er det kommunerne, der behandler og godkender ændringerne inden for en frist på 10 hverdage.
Ændringer i BBR-registret har ikke nødvendigvis øjeblikkelig effekt på vurderingen. Det skyldes blandt andet, at vurderingen tager udgangspunkt i ejendommen, som den er afspejlet i registret pr. 1. januar det år, ejendommen bliver vurderet. Det betyder, at ændringer der bliver meldt til BBR efter vurderingsterminen, som hovedregel først slår igennem på fremtidige ejendomsvurderinger. Derfor opfordrer Vurderingsstyrelsen til, at ændringer på ejendommen bliver meldt til BBR, så snart de er foretaget.
FAKTA: Om Bygnings- og Boligregistret (BBR)
- Siden 1. april 2022 har Skatteministeriets opgaver vedrørende Bygnings- og Boligregistret (BBR) hørt under Vurderingsstyrelsen. Registret føres af kommunerne.
- BBR indeholder basisoplysninger om alle landets bygninger – herunder alder, areal, byggematerialer, varmekilde og anvendelse. Oplysningerne stammer fra kommunal byggesagsbehandling og fra boligejere.
- Boligejere har selv ansvar for, at BBR-oplysningerne om deres bolig er korrekte og opdaterede.
- For boligejere kan det eksempelvis være relevant at opdatere BBR-registret, hvis der er sket udbygning eller skiftet varmekilde fra måske gasfyr til fjernvarme. Boligejere kan selv ændre de fleste oplysninger på bbr.dk. Herefter er det kommunerne, der behandler og godkender ændringerne inden for en frist på 10 hverdage.
- Fra januar til april 2023 kontrollerede 921.000 borgere deres oplysninger på BBR.dk. Dermed er der tale om mere end en fordobling i forhold til året før, hvor BBR fik 380.000 besøg.
- Opgørelsen fra Bygnings- og Boligregistret viser, at private borgere står for ca. 90 procent af de 921.000 besøg på bbr.dk siden nytår.
- BBR blev etableret ved lov i 1977 med det formål at sikre forvaltningen viden til brug for boligstatistik, ejendomsvurdering og udvikling i bredere forstand. Dengang interesserede man sig eksempelvis for, om boligerne havde vandskyllende toilet inde i lejligheden eller måtte nøjes med toilet i gården, mens det i dag er relevant, om huset er forsynet med solceller, og hvor høje vindmøllerne på marken er.
- 4.706.000 bygninger er i dag registreret i BBR
- I dag indgår BBR i en lang række offentlige sammenhænge, herunder i beregning af bebyggelsesprocent, bloktilskud, boligstøtte og energimærkning. BBR-data finder ligeledes anvendelse i den private sektor, hvor data eksempelvis kan indgå som led i huslejefastsættelse, fastsættelse af lånetilbud eller fordeling af kollektive varmeudgifter i etageejendomme.